Vast te stellen de hierna vermelde namen van straten, waarvan de ligging is aangeduid op de bij dit besluit behorende kaarten:
|
In de tweede helft van de vorige eeuw bestond er in de Orthenstraat de steenhouwerij "Dobbe van Pelt". Ongeveer op de plaats waar zich nu De Brusselse Poort bevindt. Het bedrijf had zich gespecialiseerd in het vervaardigen van marmeren winkelpuien en schoorsteenmantels. Ook zou het zich gaan toeleggen op het maken van gipsen ornamenten voor plafonds. Dit gebeurde op een speciale manier, waarvoor een gewone metselaar het werk van een kunstenaar kon leveren. Het ging dan ook goed met "Dobbe van Pelt" .Op 19 mei 1864 werd geboren als zoon van het echtpaar Hugo Dobbe en Maria van Pelt: Cornelis Maria Josephus Alphonsus. Zijn roepnaam was Jozef. Hij studeerde in Sittard en later op het seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Jozef Dobbe trad in bij de Congregatie van Scheut. Op 29 juni 1889 werd hij tot priester gewijd en enkele maanden later was hij al op weg naar zijn missiegebied, ergens in het verre Mongolië.OpstandOp het eind van de negentiende eeuw raakte China's ontwikkeling in een stroomversnelling. Sommigen wilde het land hervormen naar westers model, anderen kwamen daar tegen in opstand omdat men het niet met deze vreemde invloeden eens was. De opstand van de Boksers begon met de kreet "het vorstenhuis beschermen en de vreemdelingen vernietigen". Behalve de buitenlanders werden ook vele christenen vermoord: zij waren immers de volgelingen van de vreemdelingen!
Buitenlandse delegaties werden aangevallen en belegerd, diplomaten vermoord. De meeste missie- en zendelingenposten in de buitengebieden eveneens. Duizenden vonden daarbij de dood, waaronder de bekende mgr. Hamer.
Jozef Dobbe heeft eveneens de dood gevonden tijdens de Boksersopstand. Samen met een mede-missionaris van Scheut, twee zendelingen met hun gezinnen en een aantal parochianen vluchtte hij bij de opstand naar het kerkgebouw. Dit werd door de Boksers belegerd en in brand gestoken. Op 20 augustus 1900 vonden zij er de dood.
In de Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant van die dagen staat het vol met berichten over "de crisis in China". Vanuit de gehele wereld worden de teksten van telegrammen met allerlei, dikwijls tegenstrijdige berichten overgenomen. Het bericht over de dood van pater Dobbe zou echter pas in november bekend worden in zijn geboortestad.
Ter nagedachtenis aan de overleden missionaris werd in zijn parochiekerk, de Sint Pieter, een monument onthuld. Een geldinzameling onder de Bosschenaren bracht voldoende op en de restauratie-architect van de Sint Jan, L.C. Hezenmans maakte het ontwerp. In 1900 werd het onthuld. Nadat de Sint Pieterskerk gesloten werd, is het monumentje verwijderd en tijdelijk elders opgeslagen. Op 21 augustus 1982 werd het opnieuw onthuld in de Sint-Catharien, een andere parochiekerk in de Bossche binnenstad.
Eveneens er nagedachtenis aan deze Bossche missionaris gaf de gemeenteraad op 23 juni 1959 een straat in de Aa-wijk Noord zijn naam: Pater Dobbestraat.
|
1986 |
Henny MolhuysenStraat en naam : Pater DobbestraatBrabants Dagblad donderdag 25 september 1986 (foto) |
5213 GG 1.. 5 5213 GG 2..18